“Big Brother in Europa” van Raf Jespers

De Antwerpse advocaat Raf Jespers die als advocaat van Marcel Vervloesem van de vzw Werkgroep Morkhoven  weet op welke manier men aktivisten het zwijgen oplegt in België, schreef een boek ‘Big Brother in Europa’.   Daarin zegt hij ondermeer dat privacy een basiselement van vrijheid is, vergelijkbaar met het verbod op foltering en het recht op fysieke integriteit.

Marcel Vervloesem, die zwaar ziek is en alleen omwille van gezondheidsredenen had moeten vrijgelaten worden, werd in de gevangenissen van Turnhout en Brugge zo’n 50 dagen in isoleercellen opgesloten. Hij werd onophoudelijk psychisch en fysiek gefolterd…

——

7 JULI 2010 – Negentig procent van de huidige camera’s in het openbaar domein moeten verdwijnen. Veiligheid moet ondergeschikt zijn aan privacy. Geen bodyscans of identiteitskaarten met vingerafdrukken meer. Big Brother krijgt te veel macht in Europa. In een nieuw boek klaagt de progressieve Antwerpse advocaat Raf Jespers (PVDA+) de toenemende inmenging in ons privéleven aan. Hij hekelt de ondemocratische manier waarop de Europese Unie allerlei privacybedreigende maatregelen doordrukt en ontwierp een charter van 18 artikelen dat als leidraad bij de privacybescherming kan dienen. Een bespreking van zijn boek.

Centrale stelling van Jespers’ boek Big Brother in Europa is dat privacy een absoluut recht moet worden, dat niet mag worden afgewogen tegen het recht op veiligheid, maar daaraan ondergeschikt is. Privacy is het basiselement van vrijheid, vergelijkbaar met het verbod op foltering en het recht op fysieke integriteit, zo luidt het.

http://www.gva.be/dekrant/experts/johndewit/big-brother-in-europa-van-raf-jespers.aspx

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: