Persvrijheid bedreigd

corporate.news.jpg

vr 30/07/2010 – De persvrijheid staat onder druk in de meeste Europese landen. Dat staat in een nieuw rapport van de OVSE, een organisatie van 56 landen die zich bezighoudt met mensenrechten en veiligheid.

Volgens de OVSE zijn in veel van de 56 lidstaten incidenten te melden, alleen verschillen die incidenten onderling van aard. Zo bekritiseert de organisatie onder andere de nieuwe afluisterwet in Italië, een wetsvoorstel in Estland die bronnen minder beschermt of gewoon het feit dat de Franse president het hoofd van de publieke omroep benoemt. Maar ook in Hongarije en Griekenland ziet de organisatie zorgwekkende evoluties. België wordt niet genoemd in het rapport.

Buiten de Europese Unie stelt het rapport grovere schendingen vast. Zoals de brutale aanval op een Servische journalist die zich uitspreekt tegen het nationalisme in zijn land of de moeilijke omstandigheden waarin Turkse en Russische journalisten moeten werken die kritisch zijn voor de regering of schrijven over gevoelige zaken.

“Veel overheden moeten leren inzien dat de media geen eigendom zijn van de staat en dat journalisten het recht hebben om verkozen politici te bekritiseren”, zei een van de opstellers van het rapport Dunja Mijatovic. De opkomst van het internet en sociale media biedt nieuwe kansen, maar ook nieuwe bedreigingen. In een volgend rapport wil de organisatie nagaan in welke landen het internet het meest aan banden wordt gelegd.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/100730_persvrijheid

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: